Aardrijkskunde op je iPad: Leerboek en lesmateriaal ‘Onder de grond’ Afdrukken

PERSBERICHT

Al in 2013 lanceerden Lijn43 en NEMO Uitgeverij een volledig interactief aardrijkskundeboek voor het voortgezet onderwijs. Het iBook ‘Onder de grond’ maakt optimaal gebruik van het aanraakscherm van een iPad. De Vrije Universiteit ontwikkelde bijbehorend lesmateriaal.

‘Onder de grond’ is een even avontuurlijk als leerzaam iBook over de ondergrond van Nederland. In drie hoofdstukken van samen 69 pagina’s behandelt de auteur de geologische geschiedenis van Nederland, de biodiversiteit van de bovenste bodemlagen en wat er allemaal komt kijken bij ondergronds bouwen. Naast tekst en foto’s bevat ‘Onder de grond’ tientallen filmpjes, animaties, kaarten, infographics en 3D-modellen. Met vingerbewegingen kunnen gebruikers deze beelden starten en stoppen, kantelen en draaien, vergroten en verkleinen. Zo zet je zelf de continenten in beweging, blader je door een grappige strip over bodembeestjes onder de stoep en kantel je een volautomatische parkeergarage om hem van alle kanten te bekijken. Het onderwijscentrum van de Vrije Universiteit ontwikkelde bijbehorend lesmateriaal voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs.

‘Onder de grond’ werd op 1 november 2013 gepresenteerd tijdens de jaarlijkse onderwijsdag van het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap. Het iBook is gratis beschikbaar via: https://itunes.apple.com/nl/book/isbn9789082125306.

‘Onder de grond’ kwam tot stand door een samenwerking van Lijn43 en Nemo Uitgeverij binnen innovatieprogramma ‘Uitgeverij van de Toekomst’. Kennislink.nl is een populairwetenschappelijke nieuws- en achtergrondsite van Nemo Uitgeverij.

Het Onderwijscentrum van de Vrije Universiteit ontwikkelde lesmateriaal voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Dit lesmateriaal is beschikbaar via: http://lijn43.nl/projecten/aardrijkskunde-op-je-ipad.

Leraar24 maakte een videoverslag van een proefles op het Bonhoeffer College in Castricum: http://www.leraar24.nl/video/4954.

De ontwikkeling van ‘Onder de grond’ en het bijbehorende lesmateriaal is een pilot, mogelijk gemaakt door inhoudelijke en financiële bijdragen van Aarde.nu, AgentschapNL, Centrum voor Geocommunicatie, COB, Kennislink.nl en SKB. Het lesmateriaal en de eerste drie hoofdstukken kunnen we daardoor gratis beschikbaar stellen.

Foto’s van het omslag en enkele voorbeeldpagina’s zijn beschikbaar via Lijn43, Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken , 030-2658099.

Voor meer informatie kunt u mailen of bellen met:

Henk Leenaers, Lijn43 (producent ‘Onder de grond’)
Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
06-54798402

Mark van Heck (auteur ‘Onder de grond’)
Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
06-45138882

Joop van der Schee, Vrije Universiteit (lesmateriaal)
Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
020-5989213