Handleiding - KMZ / KML bestanden Afdrukken

 

Wat is een KML / KMZ bestand?

KML en KMZ bestanden zijn bestanden die je in Google Earth kunt openen, bekijken of aanmaken. KML en KMZ bestanden kunnen bestaan uit één of meerdere plaatsmarkeringen, paden, polygonen of overlays. Bovendien kan er alle soorten informatie (tekst, network links, foto's). KML en KMZ bestanden die bestaan uit plaatsmarkeringen, paden of polygonen kan je aanpassen.   

Meer informatie over KML / KMZ bestanden vind je op Wikipedia.  

 

 

KML / KMZ bestanden inladen

Je kan KML / KMZ bestanden van internet inladen door op internet op het icoon te klikken. Als je bestanden hebt opgeslagen op je PC kan je deze via het hoofdmenu (bestand, openen ...) openen. Je kan KML / KMZ bestanden uit de Plaatsen Venster verwijderen door op de rechtermuisknop te klikken en [verwijderen] te selecteren.

 

Nieuwe KML / KMZ bestanden aanmaken

Je kan van je plaatsmarkeringen of polygonen een KML / KMZ bestand maken. Dit gebeurt automatisch als je de plaatsmarkeringen of polygonen opslaat (rechtermuisknop, opslaan als...).

 

Overige bestanden inladen

Het is niet mogelijk kaartbestanden die niet het .kml of .kmz formaat hebben in te laden in Google Earth. In de uitgebreide versie van Google Earth, Google Earth Pro,  kan je wel shapefiles (kaarten in .shp formaat) inladen. Als je toch kaarten met het .shp formaat wil inladen in Google Earth en je hebt niet de Pro versie kan je ook de KML converter gebruiken om shapefiles te converteren naar KML bestanden.

 

KML / KMZ programmeer taal

KML staat voor Keyhole Markup Language. KMZ staat voor KML-Zipped. Het is een gecomprimeerde versie van een KML bestand. KML is dus een programmeer taal. Als je HTML/XML kent, is het eenvoudig om KML te begrijpen. Maar het is niet noodzakelijk om KML taal te begrijpen om een KML of KMZ bestand te maken. Als je in Google Earth een plaatsmarkering aanmaakt en vervolgens opslaat, wordt er automatisch een KMZ bestand aangemaakt die de plaatsmarkering bevat.

Meer informatie over KML staat in de KML Tutorial.