Voor docenten Afdrukken

 

Inleiding

Google Earth is een gratis programma waarmee je satellietbeelden en luchtfoto's kan bekijken. Met Google Earth kan je vrijwel elke plek op de wereld opzoeken. Tevens kan je thematische kaarten toevoegen en bewerken en kan je foto's en teksten koppelen aan locaties. Dit alles maakt Google Earth een interessante tool voor onderwijs. Niet alleen voor aardrijkskunde, maar ook voor andere vakken!

EduGIS biedt een aantal lesmodules aan voor aardrijkskunde onderwijs met GIS. Deze lesmodules kun je in Google Earth openen.  Daarnaast is er ook een lijst met interessante kaarten (KMZ bestanden) die in Google Earth geopend kunnen worden.

Klik hier voor meer informatie over Google Earth.

 

Benodigdheden

Het enige wat nodig is om de lessen in een klas te houden zijn PC's waarop Google Earth is geinstalleerd en een werkende internet verbinding.

 

Voorbereiding 

Als les wilt geven met Google Earth is het noodzakelijk om zelf voldoende Google Earth vaardigheden te bezitten. U kunt deze vaardigheden opdoen door de lesmodules Introductie Google Earth I, II, III en IV te volgen. Daarnaast kunt u ook de Handleiding Google Earth doornemen om nog meer Google Earth vaardigheden op te doen. 

 

Checklist Google Earth

Als je met Google Earth aan de slag wil is het handig om de volgende checklist door te lopen (of deze aan de systeembeheerder door te geven), om te zorgen dat alle instellingen van Google Earth in orde zijn.  

Check 1 Download en installeer Google Earth.

Check 2Is Google Earth al geïnstalleerd op je PC, controleer dan welke versie je hebt door in de menubalk van Google Earth te gaan naar "Extra" en vervolgens "Over Google Earth". De versie mag niet ouder zijn dan juni 2007.  Heb je geen menu item met "Extra" en "Over Google Earth" dan heb je een zeer oude versie van Google Earth, en moet deze zeker opnieuw geïnstalleerd worden.

Check 3: Stel Google Earth zo in dat je de lesmodules kunt openen. Klik hier voor informatie over hoe dit ingesteld kan worden.

Check 4: Controleer of je KMZ bestanden in kunt laden in Google Earth. Ga hiervoor naar de lijst met KMZ bestanden en klik op een Google Earth icoontje. Klik vervolgens op openen. Als het goed is wordt het bestand automatisch ingeladen in Google Earth. 

Als het KMZ bestand niet automatisch geopend wordt in Google Earth moet je deze eerst opslaan. Je kan het bestand dan in Google Earth openen via [file] en [open]. Dit is echter onhandig, zeker als je een groot aantal KMZ bestanden in moet laden. Pas daarom de instellingen van je PC aan. Dit kan je doen door in Windows Verkenner op "Extra", en dan "Mapopties", "Bestandstypen" en "Nieuw" te klikken. Hier kan je aangeven dat KMZ bestanden voortaan direct in Google Earth geopend moeten worden. Toets bij bestandstypen "KMZ" in en klik op OK. Vervolgens moet je op "Wijzigen" klikken. Hier kan je het programma Google Earth selecteren uit de lijst.

Check 5: Maak de inhoud van het plaatsen venster leeg. Vaak staan hier nog bestanden in die je niet nodig hebt. Je kan het plaatsen venster leegmaken door met de rechtermuisknop op het bestand te klikken en "verwijderen" te selecteren.Je bent nu helemaal klaar om met Google Earth aan de slag te gaan!  

 

EduGIS lesmodules met Google Earth

Zoals gezegd biedt een aantal lesmodules die je in Google Earth kunt openen

Als je met de leerlingen aan de slag wilt met Google Earth is aan te raden om de leerlingen in ieder geval eerst de les Introductie Google Earth I en II te laten volgen, en eventueel ook de lessen Introductie Google Earth III en IV. Na het volgen van deze introductie lesmodules bezitten de leerlingen voldoende Google Earth vaardigheden om de inhoudelijke lesmodules te volgen.

De inhoudelijke lesmodules vormen een serie waarbij sprake is van toenemende complexiteit van zowel leerstof als Google Earth vaardigheden die nodig zijn om de opdrachten te maken.

 

 

serie 1 thema niveau 
Introductie Google Earth I Google Earth vaardigheden alle niveau's  
Introductie Google Earth II Google Earthvaardigheden alle niveau's  
Gletsjers  klimaatsverandering bovenbouw HAVO / VWO 
IJs & Klimaatsverandering klimaatsverandering bovenbouw HAVO / VWO  
Zeespiegelstijging (wiskunde) klimaatsverandering & wiskunde bovenbouw HAVO / VWO 

 

 

serie 2 thema niveau 
Introductie Google Earth I Google Earth vaardigheden alle niveau's  
Introductie Google Earth II Google Earthvaardigheden alle niveau's  
Tornado's in de VS  natuurlijke gevaren in de VS bovenbouw HAVO / VWO 
Orkanen in de VS natuurlijke gevaren in de VS bovenbouw HAVO / VWO 

 

 

serie 3 thema  niveau 
Introductie Google Earth I Google Earth vaardigheden alle niveau's  
Introductie Google Earth II Google Earthvaardigheden alle niveau's  
Los Angeles  grote steden in de VS bovenbouw HAVO / VWO 
New York grote steden in de VS bovenbouw HAVO / VWO 

 

 

Bij de meeste lesmodules hoort een antwoordformulier (Word document) dat te downloaden is op de eerste pagina van de lesmodule. Leerlingen hun antwoorden hier opschrijven en het antwoordformulier digitaal inleveren. Ook kan je het antwoordformulier printen zodat de leerlingen het met pen in kunnen vullen. Voor de lesmodule "Zeespiegelstijging" is het noodzakelijk om het antwoordformulier te printen, aangezien de leerlingen daar een grafiek in moeten tekenen. 

Voor alle lesmodules is een handleiding beschikbaar. Deze bestaat uit ingevulde antwoordformulieren, extra inhoudelijke informatie en tips en materiaal voor de nabespreking. U kunt de handleidingen aanvragen door een e-mail te sturen naar Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken .    

 

Overige ideeen voor lesgeven met Google Earth

Naast de Google Earth lesmodules op EduGIS staan hieronder een paar ideeen voor lesgeven met Google Earth: 

  • Laat leerlingen de routes van chimpansees in het Gombe oerwoud in Tanzania volgen. Zie de weblog van het Jane Goodall Instituut
  • Laat leerlingen actuele gegevens van aardbevingen bestuderen. Waar komen aardbevingen voor, wat is de relatie met plaattektoniek? En waar komen verschillende typen vulkanen voor? De databestanden van aardbevingen en vulkanen vind je in de lijst met databestanden.
  • Laat leerlingen onderzoeken wat de bedreigingen zijn voor natuurgebieden in Alaska en hoe deze vermeden kunnen worden. Zie de website van de Sierra Club
  • Laat leerlingen zien hoe het gebied rond Mount St Helens is veranderd sinds de vulkaanuitbarsting in 1980. Je kunt ook een model inladen van de vorm van de vulkaan voordat deze explodeerde. De satellietbeelden en modellen staan in de lijst met databestanden.
  • Laat leerlingen zien hoe het gebied rond Rondonia in het Amazone gebied is veranderd door ontbossing. De satellietbeelden staan in de lijst met databestanden.
  • Laat leerlingen zien hoe de Orkaan Katrina over de VS raasde. In de lijst met databestanden vindt je kaarten van het weer, de watertemperatuur en duizenden luchtfoto' s die genomen zijn net na de ramp.
  • Laat leerlingen onderzoeken wat de effecten zijn van opwarming van de aarde op het afsterven van koraal. De website van NOAA Reefwatch biedt veel informatie en databestanden.

Er zijn verschillende websites waar Google Earth databestanden (placemarks, kaarten) worden aangeboden. Daarnaast wordt op verschillende weblogs ook data en informatie uitgewisseld. De Google Earth Community is de beste bron voor Google Earth downloads (placemarks, kaarten, lesmodules etc). Dit is tevens een goede plek om oplossingen voor problemen te vinden. Tevens wordt er via websites lesmodules aangeboden. De meeste websites zijn in het Engels. De website Juicy Geography heeft een aparte afdeling voor lesgeven met Google Earth.

Naast de Google Earth kaarten en data op EduGIS zijn er nog een aantal websites waar Google Earth databestanden worden aangeboden. Daarnaast wordt op verschillende weblogs ook data en informatie uitgewisseld. De Google Earth Community is de beste bron voor Google Earth downloads. Dit is tevens een goede plek om oplossingen voor problemen te vinden.

 

Ervaringen en ideeen uitwisselen

Op het EduGIS Google Earth forum kan je ideeen voor lesgeven met GIS uitwisselen met andere docenten. Indien je zelf lesmateriaal hebt ontwikkeld, kan je dat op het Google Earth forum  plaatsen. Verder zijn wij van EduGIS ook erg benieuwd naar je ervaringen. Laat het ons weten ( Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken )!

 

 

Vulkaan de Bromo, Indonesië

07°58'00"N   112°56'00"E

Opgespoten Palmbomen, Dubai

25°03'30"N   55°05'30"E

Grand Canyon

36°20'40"N   112°41'00"W